undefined
undefined
På begäran av en vän så kan jag skriva ner recept på hur jag gör min kycklingfilé.
Såsen till den är ljuvlig, den innehåller spenat och kantareller, en del kanske är motståndare till svamp och spenat, men detta måste ni bara prova...mmmm...ljuvligt god.
Denna rätt tar lite tid att göra eftersom det är många olika moment, men i slutändan är det värt det, skulle ni inte tycka om detta så lägger jag ner sidan....öhh...skojas bara *blink*
Hur som helst, detta behöver du:
4pers
- 4st kycklingfilér
- 1 brk kantareller men färska är godast.
- 3 vitlöksklyftor
- 1 knippe babyspenat
- 2 tärningar hönsbuljong
- Sirap
- Salt
- Provencale
- Majsena
- Örtagårdskrydda
- Persilja
- Forest Blend (se bild)
- Chicken & Steak (se bild)
- Olivolja
- Steksmör
- Ungsfolie
- Kokt ris (Rekomenderar Jasmine)
Så här gör du:
Ställ ugnen på 175 grader
Salta och peppra lagomt med Forest Blend och Chicken & Steak på ena sidan av filén, "slå" in kryddorna med handen, sedan vänder du den och upprepar samma behandling på andra sidan.
Klicka i en klick steksmör i stekpannan och låt den bli gyllenbrun, lägg ner filérna 2 & 2 (= stek i 2 omgångar) under tiden tar du fram en ungsäker form och smörj den lite lätt med olivolja.
Lägg 2 tärningar hönsbuljong i ett glas med vatten och låt dom smälta i micron.
vänd filérna, se till så att dom är riktigt fina (guldbruna) Är dom svarta bör du överlåta arbetet till någon annan.
Glöm inte sätta på vattnet till riset.
När du har brynt kycklingen runt om och lagt dom med den fina sidan uppåt i ungsformen så häller du i hönsbuljongen och fyller sedan på med vatten till ungefär 1/3 del av kycklingen.
Täck hela formen med alufolie och förslut ordentligt.
Ställ in i ugnen som är ca 175 grader varm ca 20-25 min (under tiden kokar du riset)
Detta gör att filén kommer att smälta i munnen. mörare än så här går knappast att få.
Nu till såsen:
Hacka vitlöken riktigt fint, hacka även kantarellerna till den storlek du själv vill ha.
Ta bort stjälken från babyspenaten, skölj dom och hacka fint.
Häll i ca 1/3 dl olivolja i stekpannan, lägg i den finhackade vitlöken samt 2-3 krm Provencalekrydda, låt vitlöken bli gyllenbrun, häll i kantarellerna, rör om och stek dom en stund... men akta er, det skvätter en hel del från kantareller.
Häll allt i en liten skål.
Nu bör kycklingen vara klar, ta försiktigt bort alufolien från formen och häll nästan all vätska i en kastrull, spara lite vätska och häll i en 1/2 dl vatten i formen, lägg på folien igen och in i ugnen för att hålla värmen, vrid ner ugnen till ca 100 grader.
Blanda 3-4 msk majsena i 1 dl kallt vatten, koka upp vätskan, häll försiktigt ner majsenan i kastrullen en skvätt i taget och rör om samtidigt, se till så att såsen blir "lagomt" flytande.
När såsen är klar så häller du i kantarellerna och den finhackade spenaten + 2 krm persilja & 2 krm örtagårdskrydda och även 1 tsk sirap
låt koka upp försiktigt igen och lägg i ca 30-50g smör, rör om och smaka av.
Är såsen för salt och stark kan du spä den med lite vatten + lite till av majsenan så den blir "såsflytande" igen.
Nu kan du servera allt snyggt upplagt på en tallrik och toppa riset med lite persilja.
Lycka till.
//Hågge