När vi väl är inne på köttfärssås så kan vi lika gärna göra Lasange oxå, Otroligt god dessutom. därför skriver jag receptet igen + lite till.
Detta behöver du:
ca ca800g Nötfärs
4 Vitlöksklyftor
1 st Röd paprika
1 st Gul lök
1 msk Soya
2 tärning köttbuljong
2 st pkt a 500g passerade tomater (krossade går oxå bra)
4 msk Tomatpuré
3 msk Mejram
3 msk Grillkrydda
1 krm Vitpeppar
1 tsk Sirap
2 krm Svartpeppar
2 krm Paprikapulver
1 msk Provencale
2 krm Aromat
1 msk Forest blend (santa maria finest)
1 msk Pasta rossa (santa maria finest)
Olivolja
Lasange plattor och riven ost.
Ostsås
100g smör
2 1/2dl mjöl
6-8dl mjölk eller mer
1 1/2 krm muskotnöt
1 krm aromat
2 dl riven ost
2 tärningar hönsbuljong
svartpeppar
Gör så här: (läs först och gör sen)
Jag brukar använda en wokpanna eftersom den är djup och fin, men en stekpanna fungerar lika bra + en djup kastrull.
Finhacka vitlöken, löken och paprikan.
Värm upp olivolja och lägg i vitlöken + provencalen, när vitlöken har blivit gyllenbrun så lägger du ner köttfärsen + löken och alla kryddor utom mejram och soya och paprika. mosa och finhacka köttfärsen under tiden du steker den.
När köttfärssen börjar bli klar så kan du hälla i mejram, rör om och känn doften, häll i sojan + tomatpuré, rör om.
tag fram kastrullen och häll i passerade tomater + köttbuljongen, koka upp och häll i köttfärssen + paprikan, rör om och låt puttra på svag värme med lock i ca 5-10 min så alla kryddor får dra in sig, häll i lite sirap, smaka av köttfärsåsen.
salta och peppra efter behov, vill du ha den mer spicy kan du ta i cayennépeppar.
Under tiden den puttrar så kan du göra ostsåsen.
Smält smöret i en kastrull, när det precis har smällt så lägger du i mjölet, vispa runt med en vanlig visp, det ska vara lite "geggigt" är det för torrt så lägg i mer smör.
sedan häller du i mjölk i små portioner, ibörjan går det snabbt så var beredd att hälla i mjölk hela tiden, när det börjar likna en sås så kryddar du med muskot, svartpeppar, aromat och hönsbuljongtärningarna. rör om och låt det koka upp försiktigt, lägg sedan ner osten, rör om och låt den smälta.
Ostsåsen bör flyta som en vanlig sås fast lite lite trögare.
Nu kan du smörja en ungsäker form med olivolja, anledningen till att jag aldrig använder smör till sådant är för att smör gärna bränner fast i formen, det gör inte olivolja.
Häll i lite ostsås i botten på formen, lagomt så att det täcker botten.
lägg i lasangeplatterna 1 varv, häll sedan på lite köttfärssås och bred ut, sedan häller du i mer ostsås, nu varvar du lasangeplatter med köttfärssås och ostsås tills du kommer strax under kanten på ungsformen.
Sista lagret med lasangeplatter kan du "trycka till" lite, sedan häller du bara ostsås ovanpå dom så att det täcker.
Strö över rikligt med riven ost och sedan in i ungnen.
det står på förpakningen hur länge den ska vara i ugnen, det varierar från olika märken, därför skriver jag inget här och nu om det.
Lycka till.
//Hågge
Klicka här
för att skriva ut Hågge's recept!
Lyx-Lasange
undefined
undefined